Säätökastelu

Kevään sateiden vähäisyys ja pitkät poutajaksot ovat viime vuosina merkittävästi heikentäneet satovarmuutta. Kuivat kaudet ovat jo pitkään olleet Etelä-Euroopan kasvinviljelylle vakava uhka, koska kasteluvettä ei ole saatavilla säätökastelu ei ole mahdollista.

Suomessa olosuhteet ovat paremmat. Kasteluvettä on hyvin saatavilla ja poutajaksot ovat olleet vielä merkittävästi lyhempiä. Sääolosuhteet vaihtelevat vuosittain, mutta ennusteiden mukaan uhka sään ääri-ilmiöihin on kasvanut. Kuivuusjaksojen lisäksi myös rankkasateet vaativat toimenpiteitä satovarmuuden varmistamiseksi. Säätökastelun automaatio mahdollistaa oikea-aikaiset toimenpiteet vaivattomasti.

Säätökastelu tarjoaa säätösalaojitukseen yhdistettynä peltojen vesitalouden hallintaan hyvät työkalut. Kun säätösalaojitukseen lisätään kasteluveden pumppaukseen liittyvät laitteistot, voidaan pellon pohjavesi pitää kasveille sopivalla tasolla.

Säätökastelu vaatii runsaasti kasteluvettä, joten kevään sulamisvesien patoaminen metsäojiin tai kastelualtaiden rakentaminen voivat olla tarpeen kasteluveden riittävyyden varmistamiseksi. Kasteluvettä riittää kuitenkin säätökastelussa kasvien käyttöön paremmin kuin sadetuskastelussa, koska haihdunta on säätökastelussa huomattavasti pienempi.

Säätökastelu voidaan toteuttaa parhaiten aurinkopumpuilla

Aurinkopumpuilla saavutetaan riittävä kasteluveden pumppausteho myös isoille peltolohkoille. Säätökastelun ylläpitotyö on hyvin vähäistä sadetuskasteluun verrattuna ja helpommin automatisoitavissa. Aurinkopumppu aloittaa toiminnan aamulla ja lopettaa illalla automaattisesti. Pilvisellä säällä automatiikka pienentää pumpun kierrosnopeutta, mutta pumpun ja taajuusmuuttajan hyvän hyötysuhteen ansiosta pumppausteho pysyy hyvänä.

Salaojakastelu pumput ovat tehokkaita ja helposti automatisoitavissa

Aurinkopumpun tekniikka on yksinkertaista ja toimivaa.

Salaojakastelu pumpun rakenne on yksinkertainen, jonka ansiosta myös huoltotoimenpiteet ovat yksinkertaisia

Kastelukaivo

Aurinkopumpun häiriötön toiminta edellyttää kasteluveden riittävää saatavuutta. Kastelukaivon avulla myös pienistä laskuojista saadaan aurinkopumpulle riittävä kasteluvesimäärä.

Säätökastelu saa energian aurinkopaneeleista, joten niiden asennus tulee tehdä huolellisesti

Edellytyksenä on veden esteetön virtaaminen kaivoon riittävän suuren raekoon sepelikerroksen läpi.

Salaojakastelu edellyttää kasteluveden tehokasta käyttöä, joka onnistuu parhaiten pumppukaivoilla

Kastelukaivosta pumpataan vesi säätökaivoon, joka patoaa pellon pohjaveden haluttuun korkeuteen

Kasteluvesi voidaan pumpata myös suoraan avovedestä, mikäli vettä on saatavilla joesta tai lammesta. Vesistön vedenpinnan vaihteluväli tulee huomioida toteutuksessa.

Aurinkopaneeli

Aurinkopumppu saa voimansa aurinkopaneelista, jonka riittävän tukeva asennus on edellytys häiriöttömälle toiminnalle. Tuulen vaikutus pinta-alalta suureen aurinkopaneeliin on merkittävä.

Tuulen lisäksi myös linnut saattavat haitata aurinkopaneelin toimintaa, joten esteiden ”piikkien” asennus aurinkopaneelin yläreunaan voi joskus olla tarpeen.